87,1% din suprafața României este acoperită de zone rurale, iar agricultura rămâne cea mai importantă activitate și o sursă esențială de venit pentru gospodăriile din acest spațiu (doar 3,2% din totalul angajaților din economia țării fiind în mediul rural).

40% din populația țării locuiește în sectorul rural, ceea ce înseamnă că orice politică publică ce vizează acest sector afectează aproape jumătate din populația țării.

De altfel, deși România este o țară cu un potențial agricol ridicat, fragmentarea excesivă a terenurilor agricole și reticența la asociere sunt în continuare principalele probleme privind dezvoltarea acestuia.

RuralNet vă invită la dezbaterea logoRuralNet, miercuri, 10 iunie, ora 09:30, în sala Safir a Hotelului Marshal Garden (Bd. Dorobanti, nr. 50B) pentru a găsi soluțiile potrivite.

Ne propunem să creăm un spațiu de dialog între societatea civilă, ONG-uri, instituții publice și presă pe următoarele teme:

  • Experiența acumulată de ONG-uri ce activează în dezvoltarea comunitară rurală. Ce exemple de succes sunt și ce dificultăți întâmpină grupurile de acțiune locală (GAL-uri), întreprinderile sociale sau asociațiile de producători;
  •  Perspectiva finanțatorilor publici și privați asupra dezvoltării rurale;
  • Oportunități și provocări viitoare pentru ONG-uri și Programul Național de Dezvoltare Rurală;
  • Cum susținem prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 implicarea și contribuțiile la dezvoltarea rurală a organizațiilor neguvernamentale? 

 În cadrul evenimentului lansăm, de asemenea,campania de advocacy a rețelei Ruralnet ce vizează accesul ONG-urilor la finanțări PNDR, având ca scop pe termen mediu și lung creșterea capacității rețelei de a influența politicile publice care afectează organizațiile mici și grupurile informale din mediul rural.

Problemele care au afectat până în prezent accesul ONG-urilor la finanțări PNDR s-au plasat în zona criteriilor de evaluare, implementării diferitelor tipuri de activități, decontării cheltuielilor sau interpretării și aplicării limitative a prevederilor procedurale din ghidurile aplicanților și ale beneficiarilor.

Credem cu tărie că organizațiile neguvernamentale pot și trebuie să aibă un rol determinant în dezvoltarea mediului rural din România. De asemenea, este esențial ca aceste organizații să fie considerate actori egali în efortul de dezvoltare a mediului rural din România și să aibă acces la resursele disponibile pentru a participa la acest efort.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2024 FDES - Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale

CONTACT US

Ne puteți trimite un mesaj și vă vom răspunde, cât mai curând posibil.

Se trimit datele

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?