Dragoș Cuță

Camelia Neagoe

 

În era digitală actuală, educația s-a confruntat cu schimbări semnificative. Unul dintre cele mai notabile este creșterea învățământului la distanță. Odată cu această tranziție către mediul online, formatorii au fost puși în fața unor provocări semnificative, cum ar fi gestionarea lecțiilor online, adaptarea conținutului pentru mediul virtual și interacțiunea cu formabilii într-un mod eficient. În acest context, cursul „LearnDo: Distance Learning Advisor for Teachers” la care am participat în Stockholm, Suedia în perioada 24.08.2023 – 30.08.2023, s-a dovedit a fi o resursă valoroasă pentru formatorii Fundatiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale.

Cursul s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus + “FAST – Formarea Adultilor prin Specializarea Trainerilor, 2022-2-RO01-KA122-ADU-00099155”, derulat de Fundația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale. Acest curs de formare a fost organizat de organizația Motivated Learning for Everyone și a fost finanţat în întregime de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+

Scopul cursului a fost  Dezvoltarea competențelor digitale pentru un demers didactic de predare-învățare-evaluare digital și on-line. 

Obiective

  • Identificarea de soluții inovative pentru problemele de incluziune în clasele multiculturale;
  • Clarificarea și conceptualizarea termenilor de incluziune și excludere; dezvoltarea unor noi competențe specifice relevante educației incluzive;  
  • dezvoltarea şi aplicarea, în mod corespunzător, a cunoștințelor, abilităților şi atitudinilor relevante pentru educația incluzivă și contextele în care aceasta are loc;
  • creşterea motivaţiei şi a interesului în lucrul cu personae ce provin din medii defavorizate;
  • dobândirea de noi metode de educație non-formală cu scopul integrării și includerii sociale
  • construirea unor strategii bazate pe practici educaționale recunoscute în întreaga lume de a reduce stereotipurile și prejudecățile asociate marginalizării și excluderii persoanelor cu opotunități reduse

 

  Cursul a fost structurat in 6 module:

Modulul 1: Bun venit și înregistrare 

Modulul 2: Atelier de lucru: Ce este învățământul la distanță și de ce este atât de important 

Modulul 3: Activitate outdoor: „Vânătoarea de comori”:

Modulul 4: Atelier de lucru: Sfaturi pentru înființarea învățământului la distanță în organizatia dumneavoastră: 

Modulul 5: Cele mai bune platforme/instrumente pentru învățarea online și la distanță: 

Modulul 6: Feedback, evaluarea cursului și diseminare

Unul dintre aspectele remarcabile ale acestui curs a fost focalizarea pe aplicabilitatea practică a tehnologiilor în sălile de clasă. Participanții au fost expuși la diverse instrumente și platforme tehnologice și au fost ghidați în mod activ pentru a înțelege cum pot integra aceste resurse în procesul lor de predare. De la aplicații educaționale și platforme de colaborare online până la tehnici de evaluare digitală, cursul a oferit un spectru larg de abordări și aplicații practice. Astfel, aplicațiile precum: MENTIMETER, VOKI, PADLET, ACTIONBOUND APP-PHOTO VOICE and DIGITAL TREASURE HUNT, CANVA, CLASSSROOMSCREEN APP, MY STORYBOOK/ STORYWEAVER, MAKEBELIEFSCOMIX, EDPUZZLE, BASECAMP sau MINDLY APP pot valorifica creativitatea elevilor, dar și a cadrelor didactice, care vor putea transforma ora de curs intr-un frumos cadru de diversitate și joc. 

Bloomz: O aplicație destinată comunicării, care facilitează partajarea actualizărilor, coordonarea voluntarilor și programarea întâlnirilor.

Buncee: Un instrument de prezentare creativ care permite creearea de lecții interactive și proiecte.

Edmodo: O platformă educațională care facilitează comunicarea între formabili și educatori și oferă instrumente pentru crearea și predarea temelor.

Google Classroom: Un serviciu web gratuit oferit de Google pentru școli, care își propune să simplifice crearea, distribuirea și notarea temelor într-un mod fără hârtie.

Kahoot!: O platformă de învățare bazată pe jocuri utilizată ca tehnologie educațională în școli și alte instituții de învățământ pentru crearea de chestionare și jocuri de învățare.

Microsoft Teams: O platformă de colaborare care face parte din suita Microsoft Office 365, utilizată pentru mesagerie, conferințe video și partajarea de fișiere.

Osmo: Un sistem de învățare interactiv care folosește o tabletă pentru a combina jocul digital cu activitățile fizice, promovând învățarea prin joc.

Slack: O platformă de comunicare pentru echipe, care integrează mesageria instant, partajarea de fișiere și instrumente pentru colaborare la distanță.

start.me: Un instrument personalizabil pentru crearea unei pagini de start în browser, care poate organiza marcaje, fluxuri de știri și alte resurse online.

Flipgrid: O platformă de discuții video socială, care permite educatorilor să creeze „gride” de discuții pentru a facilita conversații video între elevi.

QuiverVision: O aplicație de realitate augmentată care aduce la viață desenele colorate de mână.

Mentimeter: Un software de prezentări interactive care permite audienței să participe în timp real prin intermediul dispozitivelor lor.

Wordle – Powtoon: Aici s-ar putea referi la două aplicații separate: Wordle, un joc web de ghicit cuvinte, și Powtoon, un instrument online pentru crearea de prezentări animate și videoclipuri.

Plickers: O aplicație care permite colectarea rapidă de feedback și răspunsuri la întrebări folosind coduri QR.

JeopardyLabs: Un site web pentru crearea de jocuri educaționale în stilul emisiunii de televiziune „Jeopardy”.

Wix, Prezi, Canva: Trei platforme diferite pentru crearea de site-uri web (Wix), prezentări interactive (Prezi) și design grafic (Canva).

Desygner: Un instrument de design grafic online, similar cu Canva.

Actionbound: O aplicație pentru crearea de vânători de comori digitale și jocuri educaționale interactive.

LearnDo este un curs specializat creat pentru a sprijini trainerii în navigarea în lumea învățării la distanță. Acesta oferă sfaturi, tehnici și resurse esențiale pentru ca profesorii să-și adapteze învățarea și să răspundă nevoilor elevilor lor în mediul online.

În contextul învățământului la distanță în creștere, LearnDo: Distance Learning Advisor for Teachers reprezintă o resursă valoroasă pentru educatori. Acest curs oferă sprijin esențial în adaptarea la noile cerințe ale mediului online, ajutând trainerii să își dezvolte competențele și să ofere o educație de calitate cursanților lor. 

 

 Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.”



©2024 FDES - Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale

CONTACT US

Ne puteți trimite un mesaj și vă vom răspunde, cât mai curând posibil.

Se trimit datele

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?